LEVICE. Kniha Recepty levických paničiek je plná zaujímavých špecialít. Napísané sú v slovenčine, maďarčine, nemčine angličtine. Dovedna je ich päťdesiatka.
Podľa jednej z autoriek knihy, archivárky Marty Švolikovej (druhou spoluautorkou je Jarmila Bátovská), ich vyberali spomedzi 164 receptov. Kniha Recepty levických paničiek vyšla v roku 2011.
Podľa slov M. Švolikovej je v knihe rôznorodosť receptov, od paštét, cez sladké až po slané jedlá. Pri každom z receptov sú informácie o rodine, ku ktorej je recept radený.
Prinášame recept na marcipánové tyčinky. Autorkou receptu je Valéria (Vali) Huberthová, rodená Borošová. Pochádzala z rodiny majiteľa veľkoskladu piva Júliusa Boroša. Jej manžel Dr. Pavol Hubert pracoval v Tekovskej ľudovej banke. Prežila deportáciu, po vojne žila v Budapešti.

Recept bol zaradený do „štvrtej levickej kuchárky“ 4-dik lévai szakácskönyv – 164 Magyar háziasszony legjobb receptje, vydanej v Leviciach v roku 1935. Zostavovateľkou týchto kuchárok bola vtedy Oľga Rudnyánszka. Časť týchto receptov vydalo Mesto Levice v roku 2011 pod názvom Recepty levických paničiek.
Marcipánová tyčinka
25 dkg olúpaných mandlí dva razy pomelieme a dobre zamiesime s 25 dkg práškového cukru, s 1 balíčkom vanilkového cukru a s jedným vaječným bielkom. Jednu tretinu cesta necháme bielu a dve tretiny prifarbíme jednou lyžicou kakaa. Tmavú časť vyformujeme na valček, bielu vyvaľkáme a obalíme ňou kakaa. Tmavú časť vyformujeme na valček, bielu vyvaľkáme a obalíme ňou kakaovú. Napokon tyčinku obalíme polevou z dvoch tabuliek čokolády.

Autor: JN