BÁTOVCE, PUKANEC. Nazývajú ju aj viničná, drevená či kyslá jahoda.
Tmavé plody moruše čiernej sa dajú využiť na rôzne spôsoby. Spracovatelia z nej vyrábajú lekvár, sirup, šťavu, džem, kompót, cukríky či pálenku. Niektoré z nich budú môcť ochutnať návštevníci už túto sobotu 7. septembra.
Festival moruše čiernej sa uskutoční 7. septembra na úpätí Štiavnických vrchov, kde má moruša tradíciu a vlastný náučný chodník.
V kraji moruše
V Pukanci, Bátovciach, Devičanoch, Bohuniciach a Žemberovciach už dozrievajú plody moruše čiernej. Majú antibakteriálne účinky, obsahujú mnohé vitamíny, minerálne a dusíkaté látky a draslík. Používajú sa pri bolestiach hrdla, na posilnenie imunity či podpore krvotvorby.
Okrem plodov sa dajú využiť aj listy, napríklad na čaj.

O pozitívach pre organizmus vedeli ľudia už v minulosti. Prvé stromy sem pravdepodobne doniesli Turci alebo nemeckí osadníci. Chotár na severe Levického okresu patrí k najväčším morušovým sadom v strednej Európe.